Cum să ai grijă de tenul tău în funcție de tipul acestuia

tenul
1 vote

Suntem femei, iar partea noastră frivolă este preocupată în egală măsură de vestimentație, bijuterii, make-up și cosmetice. Tenul însă este trădătorul numărul unu al vârstei pe care noi toate dorim să o ascundem mai mult sau mai puțin.  Dar știm ce tip de ten avem? Cele mai multe dintre femei consideră că se încadrează la tenul mixt, gras sau uscat.

 

 

Legile cosmetologiei spun că există nu mai puțin de 10 tipuri de ten. Dacă tenul tău este casectic sau pletoric, cuperotic, senil sau seboreic, șansele să nu îl fi îngrijit corect sunt foarte mari.”, explică Ana Maria Margineanu – specialist estetica faciala.

Care sunt cele 10 tipuri de ten, caracteristicile acestora și cum le îngrijim, ne învață Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială.

  1. TENUL NORMAL prezintă o piele perfect echilibrată și netedă. “Nu este nici grasă nici uscată, este ușor strălucitoare și nu prezintă pori dilatați sau puncte negre. Nu este sensibilă și suportă ușor săpunul. Se întâlnește la persoanele tinere cu un metabolism echilibrat fără tulburări hepatice sau digestive. Se recomandă alternarea produselor de îngrijire.”, explică specialistul.
  1. TENUL USCAT îl au de obicei persoanele blonde sau roșcate (natural) și este caracterizat în general printr-o piele subțire, cu aspect mat, fragilă și lipsită de elasticitate sau rezistență. “Tenul uscat se ridează foarte ușor. Un ten uscat ne poate indica o funcționare defectuoasă a ficatului și a intestinului, iar uneori dereglări endocrine, mai ales ale tiroidei și nu în ultimul rând posibile tulburări ale circulației sangvine. Tenul uscat este sensibil în special iarna când pot apărea pete roșii din loc în loc. Puține persoane știu că tenul uscat se împarte în două categorii: TENUL DESHIDRATAT este cu pielea uscată din lipsa de apă, apare veștejit și deteriorat. Se descuamează ușor, se irită și se înroșește cu ușurintă. Acest tip de ten conține mai mult sulf decât o piele normală iar fenomenul deshidratării poate fi superficial sau profund. Cel mai des îl întâlnim după vârsta de 30 ani. Pielea deshidratată necesită creme hidratante, nu suportă săpunul sau loțiunile astringente și trebuie protejată de agenții atmosferici. TENUL ALIPIC este pielea lipsită de materiile grase. Acest tip de ten există și la femeile tinere și se prezintă uscat la atingere, cu coji, roșiatic, ce se irită rapid de la săpun și alcool. Pielea alipică are nevoie de creme grase, hrănitoare și trebuie ferită de frig, vânt și soare. De evitat produsele pe bază de glicerină sau loțiunile alcoolizate.”, recomandă Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială.
  1. TENUL GRAS poate fi GRAS-ULEIOS și GRAS ASFIXIC. Observat mai des la brunete, prezintă o piele lucioasă, lipsită de suplețe, unsuroasă în special pe frunte, pe aripile nasului și pe bărbie. “Pudra cosmetică este obligatorie în procesul de îngrijire a unui ten gras. Porii dilatați sunt o caracteristică nelipsită la tenul gras iar lipsa de îngrijire duce la modificarea în timp a culorii pielii în gălbui sau chiar cenușiu astfel transformând tenul gras-uleios în unul asfixic. Acesta din urmă nu prezintă o circulație sangvină normală iar țesutul cutanat nu mai este aprovizionat cu oxigen. Pielea grasă reprezintă deseori prima etapă de trecere spre TENUL SEBOREIC – patologic, legat de activitatea glandulară. Este ușor iritabil, ce reacționează la aplicații externe printr-un flux seboreic sau prin cruste grase. Din păcate tenul seboreic deține o piele expusă la infecțiile stafilococice prin diminuarea mijloacelor sale de apărare, astfel devine tipul de piele pe care se dezvoltă ușor acneea. Tenul poate deveni asfixic și în urma folosirii de produse contraindicate tipului de ten, care cu timpul obturează porii sau din cauza unei curățiri insuficiente a pielii, impuritățile împiedică funcțiile ei normale. Prima recomandare în cazul acestor tipuri de ten este curățarea profundă în cabinetele cosmetice prin tratamente mai mult sau mai puțin clasice, dar mai ales cu ajutorul microdermabraziunii ce reușește în doar câteva ședințe să modifice considerabil aspectul neplăcut al tenului. Peelingul chimic în concentrații adecvate fiecărui caz, poate fi o soluție viabilă pentru un ten asfixic”, sfătuiește specialistul în estetică facială.
  1. TENUL MIXT prezintă pe nas, frunte și bărbie caracteristicile pielii grase în timp ce pleoapele, arcadele, sprâncenele, obrajii, gâtul, deține caracteristicile pielii uscate. “În aceste condiții singura rezolvare este tratarea corespunzătoare a fiecărei porțiuni în parte printr-o diferențiere clară de produse de îngrijire. Dacă pielea este totuși prea sensibilă tratamentul va începe cu hrănirea și regenerarea tenului, pentru a-i restabili echilibrul. Corect îngrijit, tenul mixt poate recăpăta calitățile pielii normale.”, ne sfătuiește Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială.
  1. TENUL PLETORIC este un ten cu pori dilatați și o pilozitate crescută. Pielea este îngroșată, deshidratată, seboreică, cu tendința la acnee și cuperoză difuză. “Acest tip de ten corespunde temperamentelor colerice dar poate fi și rezultatul unor tulburări de metabolism. Pielea este congestionată permanent și are un aspect cărnos. Necesită consultul doctorului pentru stabilirea unui tratament adecvat și a unui regim alimentar corespunzător.”, continuă Ana Maria Mărgineanu.
  1. TENUL CASECTIC – este denumit astfel după cuvântul “cașexie“ , adică atrofie generală. “Diminuarea tuturor funcțiilor pielii se datorează unor tulburări de ordin intern (cardiace, nervoase), care influențează în mod negativ metabolismul pielii. Procesul de regenerare fiind încetinit, pielea se descuamează din abundență și astfel tenul se subțiază. Culoarea pielii apare alb-gălbuie, se simte aspră la atingere și dese ori prezintă mâncărime și usturime.”, explică Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială.
  1. TENUL CUPEROZIC prezintă mici dilatații ale vaselor capilare, temporare sau permanente. “Zonele de elecție fiind pomeții și aripile nasului, capătă inițial un aspect congestionat, iar cu timpul roșeața se accentuează, instalându-se cuperoza. Cauzele ce accerelerează procesul de dilatare a vaselor capilare pot fi atât factorii externi (vânt, exces de soare, schimbări bruște de temperatură, folosirea produselor necorespunzătoare), cât și interne, precum tulburări nervoase, regim alimentar necorespunzător sau o digestie defectuoasă. Tratamentul facial de tip fotoregenerare cu IPL + filtrul special pentru vase capilare de 590 nm este singura metodă ce reușește să îmbunătățească aspectul de ten înroșit!.”, ne sfătuiește Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială.
  1. TENUL RIDAT îl întâlnim odată cu înaintarea în vârstă, dar de cele mai multe ori apare mai timpuriu datorită diferitelor abuzuri precum tutunul, alcoolul, lipsa de somn, deshidratare, dar și datorită influenței agenților atmosferici. “Persoanele slabe și cu pielea uscată sunt predispuse la un ten ridat excesiv chiar dacă vârsta nu le recomandă. Ridurile pot fi superficiale, liniare, caracteristice tenurilor uscate; de expresie dar foarte fine în cazul tenului normal; sub formă de cute adânci în cazul tenurilor deshidratate; sub formă de rețea care brăzdează întreaga față, specifice vârstei înaintate. Remediile pot fi multiple dar întotdeauna se recomandă ca tratamentul să înceapă din interior spre exterior (hidratare, somn, alimentație corespunzătoare, suplimente). Tratamentele cosmetice cu un real rezultat pentru tenul ridat sunt de tipul mezoterapia cu micro ace + substanțe active sau mai rapid, plasmă pen.”, explică Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială.
  1. TENUL SENIL sau pielea îmbătrânită se raportează la transformările pe care le suferă pielea în acest stadiu, mai exact straturile profunde ale pielii. “Mușchii își pierd tonicitatea, epidermul e îngroașă sau se subțiază, fibrele țesutului conjunctiv al dermului își pierd din elasticitate, porii se dilată. Pot apărea pete izolate, neuniforme, se schimbă culoarea și catifelarea pielii, apar fire de păr inutile, iar ridurile se adâncesc mereu. La început se observă o uscăciune excesivă a pielii, datorită lenevirii glandelor sebacee și sudoripare, moment în care trebuie să luăm în calcul schimbarea produselor de îngrijire cu unele mult mai grase și nutritive. Specific tenului senil sunt și așa numitele edeme de sub ochi, sub formă de pungi datorită acumulărilor patologice. Se recomandă masaj cosmetic frecvent pentru a drena apa din țesut cât mai eficient cu putință. Tratamentele de întreținere specifice tenului senil sunt multiple, începând cu tratamentele cosmetice clasice + măști hidratante frecvente, până la stimularea biologică a celulei prin terapii de fotoregenerare sau mezoterapia virtuală. Pentru o îmbunătățire considerabilă și de lungă durată există soluții precum terapia cu plasmă proprie sau mezoterapia injectabilă.”, susține specialistul în estetică facială.
  1. TENUL ACNEIC – “Se datorează în urma unei complicații majore a seboreei și prezintă comedoane, papule, papulo-pustule sau pustule foliculare, noduli, mici abcese și cicatrice. Evoluția acută a acneei se produce în majoritatea cazurilor, la pubertate, cuprinde atât fața cât și spatele, pieptul și chiar umerii datorită echilibrului hormonal tulburat ce favorizează ACNEEA JUVENILĂ. Dacă au apărut doar comedoane în jurul cărora pielea se inflamează și apare o pustulă proeminentă în centrul căreia rămâne extremitatea comedonului, se instalează ACNEEA PUSTULOASA. Alteori se formează un nodul de mărimea unui bob de mazăre, dureros, fiind vorba de ACNEEA ÎNDURATĂ . Evoluția acesteia este lentă, se soldează de multe ori cu distrugerea țesuturilor și apariția de cicatrici neregulate. La persoanele în vârstă, pielea acneică se poate datora unor tulburări digestive, gastroenterite sau tulburărilor sistemului neuro-vegetativ. Dereglările hormonale nu trebuie excluse în cazul unei erupții acneice. Medicul dermatolog va prescrie tratamentul adecvat și personalizat fiecărui tip de acnee. Prima recomandare a mea este o îngrijire riguroasă a tenului atât acasă cât și în cabinetul de cosmetică. Tratamentele ce reușesc să îmbunătățească considerabil aspectul inestetic al unui ten acneicsunt de tip IPL cu filtru dedicat în tratarea acneei – 430 nanometri. Sunt excluse tratamentele ce includ expunerea la abur, mezoterapie virtuală sau cu micro ace. Cel mai important aspect atunci când ne ocupăm de tenul nostru, este să ne asigurăm că am identificat corect tipologia lui și să-l îngrijim corespunzător. Pentru a fi sigure 100%, vă recomand să consultați un specialist avizat.”, încheie Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială.

ANA MARIA MĂRGINEANU –  Este specialist cu o vechime de peste 16 ani în domeniul esteticii medicale. Cu studii de specialitate în medicină, Ana Maria Mărgineanu este tehnician cu specializări multiple în make-up și cosmetică (pigmentari medicale, plasmă pen, îndepărtare și corecție tatuaje, extensii și laminare gene, epilare definitivă); Unic Membru din România al SPCP (The Society of Permanent Cosmetic Professionals) din Statele Unite ale Americii; Internațional Master Trainer Start Academy din 2011 pe o gama diversificată de specializări și Partener “Salvează Feminitatea”- Proiect Umanitar. Tehnician cu experiență în estetică facială și corporală, pigmentări medicale, îndepărtare tatuaje, corecţii și mai nou plasmă pen/ fibroblast. Ana Maria Mărgineanu a dezvoltat tehnici de corecţie pentru procedurile de make-up permanent vechi.

Comentarii

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress