De ce bebeluşii danezi plâng cel mai puţin?

1 vote

Un raport publicat de curând de către The Journal of Pediatrics arată că bebeluşii din UK, Italia şi Canada plâng cel mai mult, iar cei din Danemarca, Germania şi Japonia plâng cel mai puţin.

 

 

 

 

Studiul realizat de către Dieter Wolke PhD, Ayten Bilgin MSc şi Muthanna Samara PhD la Universitatea Warwick a analizat cât de mult plâng copiii din întreaga lume în primele 3 luni de viaţă. Acest studiu a inclus 8690 de sugari şi a avut ca şi obiectiv determinarea duratei medii de plâns și prevalenţa colicilor la sugari în primele 3 luni de viaţă.

Studiul arată că durata medie de plâns a fost stabilită la 117-133 minute în primele 6 săptămâni și a scăzut la o medie de 68 de minute în săptămânile 10-12 de viaţă. Colicile au fost mult mai frecvente în primele 6 săptămâni (17% -25%), comparativ cu 11% la vârsta de  8-9 săptămâni şi 0,6% la vârsta de 10-12 săptămâni.

Nivelul cel mai scazut de plâns s-a înregistrat în Danemarca şi Japonia, iar cel mai ridicat nivel s-a înregistrat în UK, urmat de Italia şi Canada.

Jessica Joelle Alexander, coautoare a cărţii  The Danish Way of Parenting spune că în Danemarca mămicile sunt mai puţin stresate, părinţii sunt mai calmi şi au rutine mai bune. Un alt motiv crucial pentru care copiii danezi plâng mai puţin este faptul că dorm mult timp în aer liber.

Autorii studiului spun că diferenţele economice, cum ar fi inegalitatea socială, până la modele de îngrijire, cum ar fi capacitatea de reacție şi obiceiurile de a a se purta cu cei mici, ar putea explica diferențele.

Iben Dissing Sandahl, una dintre cele 2 autoare a cărţii mai sus menţionate spune că sugarii danezi plâng cel mai puţin şi datorită atitudinii generale faţă de viaţă a danezilor. Ei nu se enervează, nu devin furioşi  şi nici nu devin frustraţi atunci când copiii lor plâng. În Danemarca, faptul că un copil mic plânge este ceva normal, pentru că acesta este felul lor de a comunica. Noi părinţii trebuie doar să înţelegem ce vrea copilul atunci când plânge!

În Canada, unul din 3 bebeluşi are colici în primele 3-4 săptămâni, în timp ce în Danemarca doar 5,5% dintre bebeluşi au colici în această perioadă, în Germania 6,7%, iar în Japonia doar 2,1%.

Cercetătorii spun că aceste deosebiri pot apare atât din diferenţele genetice ale diverselor populaţii, cât şi din felul de îngrijire a copiilor în Danemarca, total diferit de alte ţări din Europa sau de UK.

Aşa că Danemarca nu este doar ţara cu cei mai fericiţi oameni (acum doar Norvegia a întrecut-o), dar şi cu bebeluşii care plâng cel mai puţin.

Sunt curioasă unde se situează România la acest capitol şi cum procedam noi, românii, atunci când plâng bebeluşii!

Autor Alina Savu

Sursa jpeds.com

Comentarii

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress