Eficienţa antibioticelor este în mâinile noastre

eficienta antibioticelor
1 vote

Rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică din epoca noastră.  În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii marchează anual, în perioada 14 – 20 noiembrie, „Săptămâna Mondială de Conştientizare asupra Consumului şi Rezistenţei la Antibiotice”.

Evenimentul are rolul de a promova consumul responsabil de antibiotice doar în situaţiile în care acestea au eficientă terapeutică, astfel încât să se limiteze sau să se împiedice creşterea rezistenţei la antibiotice.

România este a două ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de antibiotice

30 de state au comunicat către Reţeaua Europeană de Supraveghere a Rezistenţei Antimicrobiene ESAC-Net volumul consumului lor de antibiotic în comunitate pentru anul 2015: statele membre UE, Norvegia şi Islanda, cantitatea de antibiotice utilizată fiind exprimată în DDD (defined daily dose)/1000 locuitori/zi.

Conform acestor date, în anul 2015 consumul de antibiotice la nivelul Uniunii Europene în sectorul comunitar (medicină primară, în afara spitalelor) a fost în medie de  22,4 DDD/1 000 locuitori/zi  şi a variat de la 10,7 în Olanda la 36,1 în Grecia.

România a furnizat către EARS – net doar date privind consumul total de antibiotice, raportarea datelor pentru perioada 2011-2015 s-a efectuat cu date cumulate, fără a mai ține seama de diferențierea spital versus ambulatoriu.

În anul 2015, în România s-a înregistrat cel mai ridicat volum al consumului de antibiotice din întreaga perioadă pentru care există date cu acoperire naţională. Nivelul consumului raportat la numărul de locuitori este al doilea la nivel European, după Grecia, cu o valoare de 34,33 DDD/1000 locuitori/zi, în creştere cu 6,5% faţă de anul precedent şi cu mult peste media europeană, conform raportului „Consumul de antibiotice, Rezistenţă microbiană şi Infecţii Nosocomiale în România 2015” publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) la data de 11 mai 2017.

18 Noiembrie  Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice ZEIA

Anul acesta se va celebra cea de a 10-a Zi Europeană a Informării despre Antibiotice pe data de 18 noiembrie 2017,  un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Unul din şase europeni nu sunt conştienţi de faptul că utilizarea abuzivă a antibioticelor le face mai puţin eficiente.  Unul din trei europeni nu ştiu că antibioticele pot avea efecte secundare. Unul din 2 europeni nu ştiu că antibioticele nu tratează răceala şi gripa.

În luna noiembrie a acestui an se  desfăşoară o campanie de informare a publicului larg la nivel european cu privire la utilizarea prudentă a antibioticelor, acest lucru  putând ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente şi la menţinerea eficacităţii antibioticelor pentru utilizarea generaţiilor viitoare.

Când trebuie să luam antibiotice?

Antibioticele nu reprezintă soluţia pentru infecţiile cauzate de viruşi, cum ar fi răcelile sau gripa obişnuită. Antibioticele sunt eficiente doar împotriva infecţiilor bacteriene. Diagnosticul corect şi decizia privind necesitatea antibioticelor pot fi stabilite doar de un medic.

Nu uitaţi: Antibioticele nu au efect în cazul răcelii sau gripei!

Antibioticele sunt eficiente doar împotriva infecţiilor bacteriene, ele nu vă pot ajuta să vă recuperaţi în cazul infecţiilor cauzate de viruşi, cum ar fi răcelile obişnuite sau gripa.  Antibioticele nu împiedică răspândirea viruşilor la alte persoane. Luarea de antibiotice din motive greşite, de exemplu în caz de răceli sau de gripă, nu vă aduce beneficii, iar utilizarea incorectă a acestora are drept rezultat devenirea bacteriilor tot mai rezistente  la tratamentele cu  antibiotic. Atunci când veţi mai avea nevoie de antibiotice în viitor, s-ar putea ca acestea să nu mai aibă efect.  Întotdeauna solicitaţi sfatul medicului înainte de a lua antibiotice!

Cum trebuie să luăm antibiotice? 

Dacă medicul a confirmat că antibioticele sunt necesare, este foarte important să luaţi antibioticele în mod responsabil.

Nu uitaţi: Luați antibioticele în mod responsabil!

Utilizarea frecventa de antibiotice determină ca bacteriile să devină tot mai rezistente la tratamentele cu antibiotice. Prin urmare, este foarte important să nu luăm antibiotice din motive greşite sau în mod incorect, ci doar în cazul în care acestea au fost prescrise de un medic. Urmaţi întotdeauna sfatul medicului cu privire la modul de administrare al antibioticelor, astfel încât acestea să poată rămâne eficiente şi în viitor.Utilizarea greşită sau incorectă a antibioticelor este un pericol nu doar pentru sănătatea persoanei care le consumă, dar și pentru orice altă persoană care ar putea contracta ulterior bacteriile rezistente.

Nu uitaţi:Păstrarea eficacităţii antibioticelor este responsabilitatea fiecăruia!

Antibioticele îşi pierd eficacitatea într-un ritm care nu a fost anticipat, acest lucru datorându-se  faptului că utilizarea neresponsabilă de antibiotice determină ca bacteriile să devină din ce în mai rezistente la tratamentele antibiotice. Rezistenţa la antibiotice este, în prezent, una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale, cercetările recente arătând că „ne îndreptăm către o eră pre-antibiotice”.

Concluzii: Atunci când veţi considera că aveţi nevoie de antibiotice în viitor, consultaţi prima dată medicul. Nu vă trataţi cu antibiotice din motive greşite sau în mod incorect. Întotdeauna urmaţi sfatul medicului dumneavoastră cu privire la momentul şi modul de utilizare al antibioticelor. Consumaţi antibioticele într-un mod responsabil, astfel încât acestea să poată rămâne eficiente şi în viitor.

Sursa: www.antibiotic.ecdc.europa.eu

Comentarii

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress