Eva’s Lab: Fiecare creatie vestimentara trebuie sa transmita o emotie

Eva s Lab Fiecare creatie vestimentara trebuie sa transmita o emotie
3 votes

 

Designerii romani sunt plini de creativitate, iar multi dintre nou-sositi promit inovatii in domeniul modei. Un astfel de exemplu e designerul din spatele brandului Eva’s Lab, Ana Munteanu, care ne-a acordat un interviu in exclusivitate despre creatiile sale si cultura fashion din tara noastra. 

 

Cum iti definesti stilul ca designer?
Curat, clasic, bicolor, cu influente retro din anii ’50-’60. In principiu, incerc sa adaptez stilul acelor ani la moda zilelor noastre. Orice piesa vestimentara se caracterizeaza prin forma, textura si culoare. Dintre acestea, eu acord cea mai mare atentie formei, proportiei. In general, nu folosesc culori foarte puternice, ci combin culori mai blande.

Carui public i se adreseaza creatiile tale?
Femeilor independente, intre 25 si 60 de ani, cu venituri peste medie, pentru care imaginea este foarte importanta.

Cum ai inceput sa lucrezi ca designer?
Intodeauna mi-am dorit sa fiu designer, insa am terminat facultatea si masterul in domeniul Stiintelor Politice si Relatiilor Internationale, dupa care am lucrat la o agentie de PR. In acest timp insa, respectiv in 2011, am inceput sa urmez cursuri de croitorie si apoi un curs de design de sase luni.  Incet-incet, am inceput sa creez, iar prima prezentare am realizat-o in 2013, in cadrul unei mini-parade organizate de fundatia Make a Point. Acolo am prezentat 20 de piese vestimentare prietenilor si cunoscutilor.

eva's lab5

Apoi am inceput sa lucrez si la comanda, realizand piese de ocazie pentru diferite cliente: bluze, rochii, fuste. Prima colectie oficiala, Five O’Clock Tea, am lansat-o anul acesta. Din aceasta vara, mi-am deschis si propriul atelier, unde colaborez cu o modeliera. Tot vara aceasta am urmat un curs fashion la Saint Martin’s la Londra, in cadrul caruia am trecut prin tot procesul creativ, de la schite si drapping pana la piesa finala. In prezent, colectiile mele sunt disponibile pe site-ul Eva’s Lab si pagina de Facebook cu acelasi nume, precum si in doua magazine din Bucuresti.

Care este piesa ta preferata dintre creatiile tale?
Piesa mea preferata este „Rochia cu capa”, din colectia Five O’clock Tea.  Usor extravaganta, este o piesa cu atitudine, bine proportionata, la care am lucrat foarte mult si pentru care am primit si recenzii foarte bune de la diversi critici, printre care si Alin Galatescu.

Care sunt revistele de moda pe care le citesti in mod curent?
Din Romania citesc Harper’s Bazaar. Cel mai mult urmaresc insa aparatiile Vogue, precum si revista online Style.com, de unde imi extrag informatiile despre cele mai noi tendinte.

Care este designerul tau preferat?
Designerul meu preferat este Coco Chanel. Cred ca ea a revolutionat moda, a scos femeile din corset si le-a emancipat. Tocmai de aceea, urmatoarea mea colectie, intitulata Bonheur, pe care o voi lansa in octombrie, este inspirata din viata ei. Colectia va transpune viata lui Coco Chanel in zilele noastre, va fi caracterizata de o cromatica alb-negru si forme triunghiulare cu detalii cum ar fi buzunare, funde sau mansete. Materialele folosite sunt tweed sau crep, materiale nu foarte scumpe, dar care cad foarte bine pe formele geometrice.

eva's lab2

Care sunt planurile tale? Unde te vezi peste zece ani?
Vreau sa imi dezvolt in continuare afacerea si brandul ca designer, insa nu intentionez sa ma transform intr-un retailer. Eu fac piese unicat sau in editii limitate. Colectiile le reproduc doar pe trei marimi. Pentru mine fiecare haina, fiecare material trebuie sa fie simtit si gandit. Fiecare creatie vestimentara trebuie sa transmita o emotie.  Mai mult decat castigurile financiare, important pentru mine este sa fac fericite cat mai multe femei, sa vad satisfactia in ochii lor. Banii sunt importanti pentru a avansa, te ajuta sa participi la cursuri de perfectionare, dar nu sunt totul.

Cum ti-ai defini propriul stil vestimentar? Ai vreun desinger sau retailer preferat de la care iti achizitionezi hainele?
In general, imi place sa fac reciclare. Achizitionez haine vechi, retro, de la targuri vintage, pe care le modific singura. Nu ma orientez spre designeri sau retaileri anume.

Cum vezi „cultura” designerilor din tara noastra?
Designerii din Romania se impart in categorii. Pe de o parte, sunt absolventii de UNArte (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti) care au o viziune aparte si un stil unic, dar care nu isi permit sa se promoveze si sa sustina un business. Mai exista si o categorie care nu se bazeaza pe studii si realizeaza creatii comerciale sau pentru un public-tinta exact. Aici se incadreaza si foarte multe persoane publice care isi fac afaceri fashion in scop comercial. Eu, desi nu am terminat o facultate de profil, incerc sa recuperez cat mai mult mergand la cursuri, citind cat mai multe carti de specialitate. Nu cred ca poti realiza o colectie dupa ureche. O colectie de moda implica munca, trebuie sa spuna o poveste pe care o transpui in piese vestimentare ce trebuie sa fie conectate cromatic sau ca forma si textura.

Cum crezi ca ar putea fi promovati mai bine designerii autohtoni?
Prin participarea la festivaluri, unde de obicei taxele nu sunt foarte mari, sau la targuri tematice, cum este V for Vintage, precum si in mediul online sau prin colaborari cu diferite magazine.

 

Si tu poti castiga o rochie creata de Ana Munteanu! Intra pe pagina noastra de Facebook pentru a afla mai multe detalii!

Comentarii