Notițe despre cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare

Notițe despre cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare
1 vote

Revin cu notițe de la cel mai mare eveniment de parenting al anului din România –   ”Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare”, pus la cale de Pagina de Psihologie, Mozaic Media și Salvați Copiii.  

 

Evenimentul din seria #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia a avut loc în București – Biavati Events, în data de 29 octombrie și a reunit pe scenă experți de top cu influență în zona de parenting, iar în sală – peste 500 de părinți.

Prezentarea speakerilor. Cine sunt și cu ce se ocupă?

Evenimentul a adus pe scenă trei voci  cu greutate din zona de parenting și psihologie.  Cei trei vorbitori s-au întâlnit prima dată pe aceași scenă cu scopul de a împărtăși informații esențiale pentru starea de bine a copiilor și a părinților lor.

Diana Stănculescu este psihoterapeut specializat în terapii cognitiv comportamentale și coordonează în cadrul Organizației Salvați Copiii, Centrul de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii (CEECC);

Urania Cremene este unul dintre cei mai apreciați experți în Parenting din România. Cu o experiență de peste 15 ani, ca trainer și public speaker, Urania deține mai multe acreditări naționale și internaționale în urma unor formări ca Master Trainer, Coach și Facilitator.

Gáspár György, cine nu-l știe? Este psiholog clinician și psihoterapeut relațional, având specializare în hipnoza clinică, psihoterapia de familie și psihoterapia integrativă.

Despre corp, emoții și relații cu Diana Stănciulescu

Evenimentul a început în forță cu un subiect fierbinte: sexualitatea. Diana a vorbit onest și pe îndelete despre educație sexuală, a noastră și a copiilor noștri, în strânsă legătură cu sănătatea, protecția, viața afectivă, intimitatea și autonomia pe care, le dorim prezente în familiile noastre.

Realitatea surprinsă de statistici este greu de acceptat. România este pe primul loc în Europa la sarcini în adolescență. La 15 ani, 1 din 10 fete și 3 din 10 băieți au deja o viață sexuală activă. Îngrijorător este că dintre aceștia doar 40% au folosit un prezervativ și doar 7% pilula contraceptivă.

Buuun! Ne place sau nu, spune Diana, dimensiunea sexuală ne aparține. Asta e, suntem ființe sexuale de când ne naștem. Iar educația sexuală trebuie văzută ca un proces continuu, informațiile fiind importante înainte de a deveni o realitate a vieții.

Educatorii sexuali recunoscuți la nivel mondial sunt: părinții, școala, gașca, mass-media și internetul. Din start, școala poate fi tăiată de pe listă deoarece, momentan, aici nu se face educație sexuală. Dacă și noi, ca părinți, ne tăiem de pe listă înseamnă că lăsăm gașca, mass-media și internetul să ne educe copiii. Oare chiar vrem asta?

Nuuuu! Deci trebuie să atacăm acest subiect fierbine fără teama că ”dăm idei”. Adică… e cineva care crede că a nu vorbi despre mâncare, înseamnă suprimarea foamei?!

În altă ordine de idei, copiii învață părțile corpului odată cu primele cuvinte. Să nu ne panicăm, atitudinea de învățare înseamnă curiozitate, adică explorare. E firesc să vrea să se joace de-a mama și de-a tata sau să arate ce au în chiloți. Însă nu e firesc ca noi să le transmitem panica noastră și să-i ducem la psiholog 20 de ani de acum în colo. Datoria noastră este să-i invățăm despre intimitate, să le spunem care atingeri sunt potrivite și care nu, să le dezvoltăm autonomia (nu-i ștergem la fund până la 9 ani) și să fim în contact cu ei și să le vorbim pe înțelesul lor la fiecare  etapă de vârstă. Și să nu uităm: actul sexual nu e doar despre boală, sarcină nedorită, abuz.

Despre stilurile parentale cu Urania Cremene

Urania ne-a spus că stilul parental îl avem înainte de a fi părinți. Deci, să fim îngăduitori cu noi. În plus, nu există stil parental greșit sau corect, ci a fi mai eficient sau nu. Stilurile parentale sunt în relație directă cu interdicțiile, regulile, valorile și principiile noastre.

Există trei stiluri de parenting: autoritar (limite clar definite, educație pe principiul pedeapsă–recompensă), permisiv (copilul face ce vrea, nu are limite, comportament de tipul dl Goe) și echilibrat (libertatea înseamnă responsabilitate). Nu este greu de ghicit stilul de parenting eficient, nu?

Ce putem face pentru asta? Să oferim căldură și fermitate. Să punem limite clare și coerente. Să ne autodisciplinăm: ”nu” înseamnă ”nu” și ”da” e ”da”. Să empatizăm și să-i dăm posililitatea să aleagă. Să cooperăm, lăsând la o parte luptele de putere. Altfel spus, să fim echilibrați.

Despre curaj, compasiune și conectare cu Gáspár György

Ce frumos a vorbit Gáspár! Ce frumoooos ne-a îndemnat să ne iubim pe noi înșine, să ne dăm șansa de a fi fericiți, în primul rând noi – părinții. Pentru că, chiar așa e, nu putem iubi pe altcineva decât atunci când ne iubim pe noi înșine și direct proporțional cu iubirea pe care ne-o oferim.

Un alt îndem care ne-a pus pe gânduri a fost: fii adultul care ți-ai dori să devină copilul tău, nu-l forța pe el să fie copilul care nu ai fost tu.

Și la urma urmei, hai să nu ne luăm atât de mult în serios, pentru că părinții care se iau în serios cresc copii serioși, iar copiii serioși sunt ai naibii de plictisitori, spune Gáspár. 🙂

A fost un eveniment intens. O atmosferă deosebită. S-a aplaudat mai tare decât la spectacolele de teatru. Părinții au adresat întrebări, speakerii au răspuns punctual, cu căldură și empatie. Și iar… s-a aplaudat muuuult și cu asta am spus totul.

[Text: Tina Solonaru]

Comentarii

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress