Pentru mamici, despre chimicale in-utero

Motherlove, ingrijirea speciala pentru mamici
0 votes

 

Pentru femeile insarcinate, expunerea la chimicale este foarte periculoasa pentru sanatatea copilului. Iata care sunt efectele acestui proces, cum se realizeaza expunerea si ce masuri pot lua femeile care planuiesc sa ramana insarcinate sau asteapta deja un copil pentru a reduce efectele adverse asupra micutilor.

 

 

De ce expunerea la chimicale in uter este atat de grava?

In timpul sarcinii, placenta transfera nutrienti de la mama la fetus. Numeroase studii au dovedit ca placenta nu protejeaza, astfel cum se credea candva, bebelusul in dezvoltare de sutele de chimicale industriale si pesticide cu care intra in contact mama.  Contaminarea in-utero este deosebit de ingrijoratoare datorita vulnerabilitatilor fetusului in dezvoltare (Grandjean 2008).

Bariera sange-creier, un mecanism protector care impiedica multe chimicale sa ajunga la creier, nu este pe deplin dezvoltata pana dupa nastere (Rodier 1995).
Fetusul in dezvoltare nu poate detoxifica si elimina multe chimicale, cel putin nu atat de complet ca un organism matur (Birnbaum 2003).
Fetusul sufera o divizare, proliferare si diferentiere celulara rapida, in timpul acestor procese celulele fiind foarte susceptibile la expunerea toxica.

Expunerea la chimicale industriale, toxice in timpul fazelor critice de dezvoltare poate rezulta in distrugerea permanenta si ireversibila a creierului sau a altor organe (Grandjean 2008, Barr 2007).

 

 

 

 

 

Cand si cum este mama expusa acestor chimicale?

Pentru mamici, despre chimicale in-uteroIn SUA exista peste 80.000 de chimicale comerciale aprobate pentru uz, un numar care creste cu circa 2.500 chimicale noi anual (EPA 1997). In plus, multe pesticide interzise deja de zeci de ani persista in mediu, patrund in lantul alimentar si continua sa contribuie la expunerile zilnice (PCB sau DDT, spre exemplu). Tot in Statele Unite surse guvernamentale confirma ca mai mult de 3.000 de chimicale sunt folosite ca aditivi alimentari (FDA 2005) sau ca un numar de circa 10.500 de ingrediente in produsele de ingrijire (FDA 2000). Multe dintre aceste chimicale, chiar daca sunt folosite potrivit scopului lor si chiar daca sunt in cantitati mici, pot conduce la contaminare, prin expunerile din hrana, aer, apa, praf sau produse consumabile.

 

 

 

 

 

 

 

Care sunt implicatiile expunerii la chimicale?

Pentru mamici, despre chimicale in-uteroPentru cele mai multe chimicale, consecintele asupra sanatatii sunt necunoscute, iar la cele care sunt cunoscute, efectele sunt foarte grave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ce masuri pot lua femeile insarcinate sau care planuiesc sa ramana insarcinate pentru a reduce efectele adverse asupra copiilor lor?  

Pentru mamici, despre chimicale in-uteroEste inevitabil un anumit grad de expunere la pesticide, chimicale industriale sau poluanti persistenti din mediu. Dar alte expuneri pot fi evitate.

Recomandari:

Mancati bio.
Mancati mai putine mancaruri procesate, pentru ca adesea acestea contin aditivi chimici.
Mancati fructe de mare si pesti cunoscuti a fi necontaminati cu PCB sau mercur. Evitati tonul la cutie — contine mercur.
Mancati mai putina carne si lactate grase.
Nu puneti in containere de plastic mancarea pe care o intalziti la microunde. Folositi sticla sau ceramica. Evitati teflonul.
Filtrati apa.
Folositi mai putine cosmetice si alte produse de ingrijire, si in masura in care este posibil, produse organice.
Nu folositi oja in timpul sarcinii.
Evitati parfumurile sintetice.
Aveti grija cu ce va imbracati (evitati hainele supraelastice, pe cele din bumbac conventional recunoscut pentru cantitatea uriasa de pesticide absorbite etc.).
Folositi produse de curatat mai putin puternice, mai mult sapun si apa (Vedeti articolul nostru Cum sa facem curatenie cu cat mai putine chimicale).
Evitati noxele si gazele de esapament.
Nu zugraviti camera copilului in timp ce sunteti insarcinate.
 

Bebelusii vor reusi sa elimine astfel de contaminanti cu care se nasc?

Pentru mamici, despre chimicale in-uteroDepinde. Unele chimicale precum percloratul rezista foarte putin si se elimina din corpul uman foarte repede, dar altele pot persista luni sau ani.

 

Autor:  Napati.ro

 Sigur te mai intereseaza si:

Cateva mituri care trebuie daramate in privinta cosmeticelor 

Magazin bio Napati: de ce sa purtam haine bio? 

 

 

 

 

Comentarii

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress