Pielea bebelușului se tratează bio: fără fițe și cu multă iubire!

ingrijirea-pielii-bebelusilor
4 votes

 

Proaspătă, parfumată, gingașă, catifelată și totuși extrem de vulnerabilă, pielea bebelușilor necesită o îngrijire atentă, bazată pe produse cât mai naturale și… iubire cât cuprinde.

 

 

În această ecuație delicată nu e loc de isterie publicitară. Prețul nu se traduce neapărat prin calitate. Iar ”mai mult” nu înseamnă întotdeauna ”mai bine”.

Curățare, hidratare, răsfățare!

Nou-născutul se spală încă din maternitate și, fără frică! se continuă și acasă. Atenție la reguli! Unu! Indiferent de calitatea promisă, se evită buretele de baie. Acesta distruge stratul protector ce acoperă pielea micuțului, reține bacterii și amenință cu dermatite şi tot soiul de infecţii cu stafilococi. Doi! Bebe se șterge ușor, prin tamponare (și nu prin frecare). Trei! Se folosesc doar produse special destinate pentru bebeluși și, mai cu seamă, cele recomandate de un medic pediatru de încredere.

Se știe că pielea nou-născutului are un pH neutru, este vulnerabilă în fața agenţilor din mediul înconjurător și se usucă foarte uşor. Aşadar, pe lângă băița zilnică cu apă și săpun, pielea are nevoie de hidratare şi emoliere permanentă. Dar din atâtea propuneri comerciale cum să alegi varianta cea mai bună?

ingrijirea-pielii-bebelusilor_2

Hihi! Cum adică ”cum”? Cercetezi, experimentezi și/sau… cedezi. Eu am cedat (mai mult din curiozitate) și am întrebat medicul pediatru ce-mi recomandă pentru băița lui Prâslea-al meu: gel sau ulei de duș, gel cremă sau spumă și, mai ales, ce marcă?? Mi-a zâmbit, iar răspunsul a fost unul concret: săpun simplu cu glicerină. Ha! Varianta asta nu o luasem în calcul!

Legat de emoliere, pe primul copil l-am masat cu ulei de măsline. Eu zic că n-am greșit. Grăsimile din acest tip de ulei sunt asemănătoare celor din pielea umană, deci probabilitatea de a determina iritaţii este infimă. La al doilea bebe, am obținut de la dr. Ana Culcer o rețetă de cremă pe care n-am de gând să o înlocuiesc prea curând. E adevărat, nu miroase cine știe ce, dar are o textură perfectă pentru un răsfăț sănătos, se absoarbe ușor, este ieftină, se prepară la farmacie și conține următoarele ingrediente: vitamina A (1 fl), lanolină și vaselină (50 g).

Hainele bebelușilor. Atenție la detergenți!

E clar că detergentul de rufe  este un produs chimic. La vârste mici, acesta produce cele mai multe alergii cutanate. Există pe piață alternative naturale pentru spălarea hăinuțelor, precum nucile de săpun sau sferele cu turmalină. Le-am încercat pe ambele, dar parcă tot varianta clasică mă mulțumește mai mult. Așa că a trebuit să mă orientez către o formulă specială de detergent pentru bebeluși. Și am găsit. A-sens kids. Este bio, hipoalergenic, curăță destul de bine și are un parfum subtil ce nu amenință mirosul proaspăt și suav de lăptic al bebelușului.

hainele-bebelusilor-atentie-la-detergenti

Truc! Pentru a evita contactul agenţilor alergeni din detergent cu pielea copilului, ciclul de curăţare se poate încheia cu o clătire suplimentară. Atenție! Parfumurile sunt cei mai toxici agenţi pentru piele. A nu se folosi pentru copii deodorante sau parfumuri.

Alte obiceiuri. Scutecele și aliații săi!

Scutecele de unică folosinţă sunt o super-invenție, dar asta nu înseamnă că am scăpat total de griji. Un funduleț neted are nevoie de un scutec de bună calitate, confortabil și de încredere. Scutecul se lasă cât mai larg, se schimbă des (în special vara) și nu-nu, fără grăba de a pune altul nou – pielea trebuie să respire, să aibă timp să se usuce. Totodată, se impune tratament profilactic al pielii în zonele care iau contact cu materiile fecale şi urina. Bepanthen unguent, excelent!

Chiar dacă se vând la pachet, şerveţelele umede destinate igienei intime ar trebui evitate, pentru că produc cele mai multe iritaţii pe pielea ultrasensibilă. După schimbarea scutecului, copilul se spală cu apă călduță, se curăţă cu un prosop umed sau cu vată umezită. Dar… hai totuși să nu le depreciem definitiv! Șervețelele umede sunt utile și fac treabă bună în călătorii, plimbări lungi și alte contexte în care nu avem chiuveta la îndemână.

Soarele în copilărie. Protecție maximă!

Apreciat pentru vitamina D și bucuria de a scoate copiii afară, soarele este totuși nociv pentru pielea celor mici. Se spune că anume în copilărie, razele soarelui intră semnificativ în straturile pielii şi pot distruge ADN-ul celular, cauza principală a cancerelor cutanate la vârsta adultă. E bine de știut că medicaţia cu paracetamol sau ibuprofen favorizează absorbția radiaţiilor UV chiar și atunci când razele solare sunt blânde.

soarele-in-copilarie-protectie-maxima

Interesant este că la vârsta adultă, cremele de protecție solară nu au importanţă în protecţia împotriva cancerelor pielii, ci doar previn apariţia arsurilor. În acest context, cremele de protecţie solară pentru copii reprezintă nu doar accesorii cosmetice, ci medicamente indispensabile.

[Text: Tina Solonaru]

Comentarii

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress