Stiati ca in hainele spalate la 40°C raman 86 la suta dintre microbi si bacterii?

Haine curate

Noi toti suntem preocupati de sanatatea noastra si a familiei noastre si incercam cat putem sa ne ferim de infectii bacteriene sau virale. Oamenii de stiinta au facut cercetari si au aratat ca exista microbi si bacterii chiar si in hainele spalate proaspat!

Haine curate inseamna haine fara microbi si bacterii?

Aparat de calcat cu aburi

Majoritatea persoanelor considera ca prin spalarea hainelor scapam si de microbi si de bacterii. Dar nu este asa! Felul in care spalati hainele va determina cat de curate vor fi ele, dar nu si procentul de eliminare a bacteriilor acumulate. Trecerea de la spalari cu temperatura inalta si detergenti mai duri la spalari cu temperaturi scazute si detergenti mai blanzi este buna pentru tesaturi, piele sensibila si mediul inconjurator, dar nu si pentru a ucide bacteriile si microbii din rufe.

Cercetatorii au examinat nivelurile de bacterii si microbi gasite in rufele curate si potentialul risc de infectii ce-l poarta aceste rufe. Lenjeria de corp, prosoapele, prosoapele de bucatarie si blugii s-au dovedit a fi cel mai probabil contaminati cu agenti patogeni – bacterii care pot provoca boli.


Indepartare microbi cu aburLa ce temperaturi spalam hainele si cum

Detergentul de rufe poate ajuta sa se scape de murdarie si germeni patogeni doar daca se foloseste in combinatie cu inalbitor si apa calda. Medicii recomanda spalarea rufelor la minimum 60°C pentru a ucide majoritatea microbilor si a bacteriilor. Spalarea rufelor la 40°C poate pastra hainele pentru o mai lunga durata, dar nu omoara majoritatea bacteriilor. Rufele spalate la 40°C contin doar cu 14% mai putini microbi decat rufele nespalate, arata studiile.

Spalarea la temperatura joasa poate fi utila pentru haine si mediul inconjurator, dar poate sa nu fie neaparat buna si pentru sanatatea noastra. Asa ca ce facem cu rochiile din matase, cu pantalonii din stofa, cu tricourile colorate, cu uniformele scoalare, cu perdelele, cu draperiile care necesita o spalare la temperatura joasa?

 

Cum scapam de microbii si bacteriile din haine

Curatarea perdelelor cu aburi

Tot specialistii vin si cu cateva solutii pentru a scapa de microbii si bacteriile din haine, dar si din perdele si draperii:

  1. Daca utilizati apa mai rece la spalarea automata, spalati-va pe maini dupa ce intindeti hainele ude, mai ales daca este vorba despre haine pentru copii.
  2. Curatati masina de spalat cu clor si apa, fara nici un fel de imbracaminte in ea si pur si simplu lasati masina sa treaca prin ciclul sau obisnuit la 90°C.
  3. Lasati hainele sa fie uscate la soare. Soarele este considerat a fi unul dintre cei mai duri ucigasi de germeni.
  4. Folosiţi un aparat de calcat cu abur pentru haine, deoarece aburul fierbinte ucide din bacteriile de pe haine.

Eu, de exemplu, folosesc acest aparat de calcat vertical cu aburi, care nu doar ca ucide pana la 99,9% dintre bacterii, dar indeparteaza si mirosurile neplacute de tigara, de mancare si cele corporale. Acest aparat de la Philips a fost testat de o agentie externa pentru tipurile de bacterii Escherichia coli 8099, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Candida albicans ATCC 10231 cu un timp de calcare cu abur de 8 minute. Plus ca poti sa-ti reimprospatezi hainele fara a depune mare efort si fara a folosi detergenti foarte puternici. In plus, acest aparat iti permite si sa indepartezi cutele din numai cateva miscari!

Comentarii