Studiu APC Romania: 85% dintre conservele din carne contin nitrit de sodium

Studiu APC Romania 85% dintre conservele din carne contin nitrit de sodium
1 vote

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a achizitionat 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale, realizand un studiu prin care atrage atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

 

25% dintre conservele din carne analizate contin carne separata mecanic, adica tesut muscular, cartilagii, vase de sange, nervi, tesut conjunctiv si sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu si nitrit de sodiu.

Studiul privind calitatea conservelor din carne face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC Romania, coordonati de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de catre: Scandia Food SA, Hame Romania SRL, Tulip Food Company Danemarca, Auchan Romania SA, Romania Hypermarche SA, Rewe Romania SRL, Carrefour Romania SA, Prefera Foods SA, Animex Foods Polonia, Mega Image SRL, Vascar SA, Zone International Trading SRL, Defne Selos SRL, Orkla Foods Romania, Durra Diamant SRL, Garom Food SRL, Profi Rom Food SRL si Agrico Polonia.

Top 3 ingrediente

Ingredientele produselor alimentare trebuie mentionate in ordinea descrescatoare a cantitatii lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiza a primelor 3 ingrediente prezente pe eticheta (ingredientele aflate in cantitatea cea mai mare) si au reiesit urmatoarele:

• La 88% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de carne, inclusiv si de cea separata mecanic, in timp ce numai la 12% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de apa.

• La 52% dintre produsele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de sorici in proportie de 20%, carne in proportie de 15% si sare, plasma din sange, organe, ulei si mustar in proportie de 13%.

• La 25% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre sorici, in proportie de 15% de catre apa, in proportie de 13% de catre amidon, in proportie de 10% de catre proteine din soia, si in proportii variabile de catre sare, gelatina, untura, grasime porc, carne pasare, condimente, organe de porc, aditivi alimentari si condimente.

In concluzie, cantitatea de apa si substante de ingrosare naturale si artificiale este destul de mare, ceea ce denota o calitate scazuta a majoritatii produselor de acest tip.

Aditivi alimentari

De asemenea, in cele 60 de produse analizate s-au identificat numeroase categorii de aditivi alimentari:

• 90% din conservele analizate contin aditivi alimentari, adica E-uri, de la 1 aditiv alimentar pana la 9 aditivi alimentari.
• 85% din conservele analizate contin nitrit de sodiu.
• 48% din conservele analizate contin monoglutamat de sodiu.
• 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin.
• 37% din conservele analizate contin caragenan.
• 37% din conservele analizate contin arome artificiale.
„La alegerea unei conserve din carne trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti menţionati in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi/acizi grasi saturati, continutul de sare, evitandu-se acele conserve care au in compozitie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul si nitritul de sodiu. Totodata, trebuie evitate conservele din carne separata mecanic (resturile ramase dupa indepartarea manuala a carnii de pe oase, adica tesut muscular, cartilagii, vase de sange, nervi si tesut conjunctiv) cu adaosuri de sorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatina si amidon, care, de fapt, mascheaza calitatea scazuta a produselor. Consumatorii nu trebuie sa achizitioneze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugina, acestea reprezentand un adevarat pericol pentru sanatatea lor. Totodata, verificati termenul de valabilitate si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare. Din cauza continutului ridicat de sare si a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu afectiuni cardiovasculare”, conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC Romania.

Comentarii