82% dintre scolile din Romania au nevoie urgenta de reparatii

Conform unei anchete realizata acum 2 ani de Banca Mondiala, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale, 1 din 6 scoli nu are acces la o sursa autorizata de alimentare cu apa, 1 din 10 scoli nu are sistem centralizat de incalzire iar 1 din 4 scoli inca utilizeaza soba drept principala sursa de incalzire.

Sistemul de invatamant, astazi in Romania

In Romania ultimilor 30 ani s-au construit sub 400 scoli, insa s-au inchis cateva mii. Pana in 2013 erau 1,800 scoli inchise si 1,500 comasate; probabil ca numarul acestora s-a dublat intre timp. Situatia exacta nu se stie, fiindca, odata ce scolile au fost date in grija primariilor in 1998, Ministerul Educatiei nu a mai monitorizat din punct de vedere logistic ce se intampla cu aceste institutii.

Intr-o tara cu 14,000 localitati (dintre care doar 319 sunt orase, restul sunt comune si sate) au mai ramas cel mult 21,000 scoli (iar Institutul National de Statistica spune ca doar 7,204 au personalitate juridica); adica 1,5 scoli per localitate. Mai exact: 82% dintre aceste cladiri au fost construite inainte de 1970, 16% pana in 1989 iar 2% dupa Revolutie.

Scoala „online”

Conform unui studiu realizat anul acesta de IRES, 32% dintre copiii inscrisi in invatamantul preuniversitar nu au acces individual la un dispozitiv dedicat functional (laptop, tableta, desktop) pentru scoala online. Iar cele 250,000 tablete promise de guvern nu stim daca vor ajunge nici la inceputul anului 2021.

In curand se implineste un an de cand copiii nu au avut acces la educatie in forma sa originala. Ce se intampla acum cu scoala online este o pseudo-educatie dupa parerea tuturor partilor implicate – parinti, copii, profesori, specialisti – absolut toti fiind nepregatiti pentru aceasta schimbare brusca. Cine sunt victimele? Copiii nostri.

Un ONG care a coalizat 70 companii private

Asociatia BookLand reuseste cu 0,5 milioane euro sa renoveze si doteze 14 scoli in mediul rural anul acesta (10 fiind finalizate deja). Avandu-l ca model pe reformatorul invatamantului romanesc, Spiru Haret – vizionarul care a construit 2,500 scoli in 10 ani si care si-a dovedit respectul fata de locuitorii din mediul rural facandu-le educatia accesibila -, fara sa dispuna de vreo linie de finantare, doar coalizand in aceasta initiativa altruista 70 companii, BookLand a mai inaugurat luna trecuta inca 3 scoli, pe langa cele 7 finalizate in vara:

  1. Giurgiu – 1 scoala in satul Sadina
  2. Vrancea – 1 scoala in comuna Gura Calitei
  3. Mehedinti – 1 scoala in comuna Livezile

Investim in sistemul educational romanesc?

Asociatia BookLand s-a gandit ca aceste bariere pot fi depasite cu un mesaj concret si emotional in acelasi timp: cu sustinerea doamnei Stela Enache care a sustinut conceptul campaniei oferind gratuit drepturile de autor pentru melodia „Ani de Liceu” (compusa de sotul acesteia, Florin Bogardo), a reiterat povestea din filmul de acum 35 ani punctand situatia deplorabila din scolile romanesti din mediul rural (si nu numai).

Urmare a colaborarii frumoase dintre Asociatia BookLand si Teatrul Elisabeta, la realizarea videoclipului a contribuit pro-bono regizorul Serban Puiu.

Prin aceasta campanie de strangere fonduri, Asociatia isi propune nu numai sa obtina 2 euro lunar de la parinti, ci si sa schimbe obiceiul romanilor de a dona preponderent pentru cazurile medicale. Daca doar 3% dintre copii au probleme grave medicale, 97% sunt… uitati.

Cu aproape 1 din 3 copii avand parintii plecati la lucru in strainatate, este evidenta importanta educatiei si mentoratului acestora. Romania este in continuare pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata analfabetismului functional si social, 42% dintre elevi nefiind capabili sa faca rationamente elementare. Astfel ca intoarcerea copiilor la scoala este impetuos necesara pentru continuarea procesului educational si pentru a nu le rapi sansa la o viata decenta.

Comentarii