Chefirul, un aliment protector împotriva infecțiilor virale

0 votes

Chefirul este un lapte fermentat care conține bacterii lactice și drojdii. Prin conținutul său bogat în probiotice, are capacitatea de a modula sistemul imunitar pentru a suprima infecțiile cu diverși viruși. 

Chefirul are rol nutraceitic

Chefirul este un aliment cu rol nutraceutic, are proprietăți terapeutice oferind astfel o mai mare  justificare pentru consumul acestuia.

Nutraceuticele reprezintă  fuziunea dintre „nutriție” și farmaceutic ”. Aceste produse, în general, sunt alimente care oferă beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea și tratamentul unor boli.

Proprietăți terapeutice ale chefirului

Ca si produs lactat nutraceutic realizat prin fermentarea bacteriilor și drojdiilor, chefirul este clasat ca și aliment medicament.

Rezultatele benefice se datorează conținutului ridicat de amino acizi, proteine, minerale, fosfor, vitamine, calciu și anumiți compuși biogeni.

Principalele beneficii sunt:

–        imunitate intestinală

–        efect antidiabetic

–        efect asupra nivelului tensiunii arteriale

–        antioxidant

–        beneficii suplimenatre pentru cei care au  intoleranța la lactoză.

80% din imunitatea organismului este concentrată la nivel intestinal

Echilibrul florei intestinale este deosebit de important pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar. 

Chefirul se colonizează în intestin și produce factori favorabili precum probioticele. Potrivit unui studiu din 2019, acesta poate conține peste 50 de specii de bacterii probiotice și drojdii care mențin echilibrul din flora intestinală în mai multe feluri.

Consumul de chefir ajută la susținerea sănătății intestinale, deoarece este o sursă excelentă de Lactobacillus, o bacterie care transformă zaharurile și carbohidrații în acid lactic.

În această perioadă se discuta despre chefir ca și dietă de protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2 prin modularea răspunsului imun. Atât acesta cât și derivații săi (de exemplu, polizaharide, proteine, peptide) pot suprima activitatea virală prin modularea răspunsurilor sistemului imunitar.

Rol de Antioxidant

Mai multe studii demonstrează rolul său antioxidant și poate fi folosit ca un detoxifiant natural.

Se pare că există o corelație dintre consumul mediu de produse fermentate și mortalitatea cauzată de COVID-19 în țările Europene: utilizând informații de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară s-a constatat că riscul național de mortalitate a scăzut cu 35,4% pentru fiecare g / zi a aportului mediu de produse fermentate, cum ar fi varză murată, iaurt, chefir. Ipotezele care explică această asociație includ activitatea antioxidantă a produselor fermentate.

Cu toate acestea, relația corelațională nu echivalează neapărat cu cauzalitatea. Numeroși factori care pot influența ratele de mortalitate observate includ factori demografici, amploarea testării, imunitatea încrucișată a populațiilor, igiena publică, caracteristicile și pregătirea sistemelor de sănătate, dar și alte variații de mediu precum și alte aspecte nutriționale.

O multitudine de publicații științifice au subliniat importanța alimentației și a nutriției în combaterea pandemiei . Cu toate acestea, rolul diverselor alimente în bolile infecțioase virale rămân neclare. Cercetări riguroase care să evalueze eficacitatea compușilor alimentari în contracararea infecțiilor necesită studii clinice randomizate pe termen lung.

Surse:

https://medicalxpress.com/news/2020-09-diarrhea-stomach-ache-nausea-ways

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332220311665

https://www.express.co.uk/life-style/health/1356159/coronavirus-symptoms-gastrointestinal-issues-nausea-vomiting-diarrhoea-covid-19

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201103104734

Comentarii