Cozonac industrial cu urme de cacao

Cozonac industrial cu urme de cacao
2 votes

APC Romania a achizitionat, in prima parte a lunii decembrie, a.c., 31 tipuri de cozonac din marile structuri comerciale, fabricat de 13 producatori, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

 

Romanii consuma in perioada Craciunului si a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, adica de circa zece ori mai multi cozonaci decat intr-o luna obisnuita.

Studiul privind calitatea cozonacului face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de cozonac fabricate/distribuite de catre: SC Vel Pitar SA din Rm. Valcea, SC Boromir IND SRL din Ramnicu Valcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Vestem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta-Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Ramnicu Valcea, SC As Pan SRL din Popesti Leordeni-Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov si SC Teoden SRL din Bailesti-Dolj.

Studiul a fost realizat de o echipa de experti a APC Romania, coordonata de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. Din analiza etichetelor a reiesit ca, in afara de faina, zahar, drojdie si sare iodata, in cozonacul industrial se regasesc si alte ingrediente: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou,  fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori. Continutul de cacao la produsele analizate variaza intre 0,5% si 2%. Niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului (faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri). La 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului. Un singur producator de cozonaci, SC Grewe SRL, dintre cei ale caror produse au fost analizate, declara ca  foloseste faina tip 000.

„Cozonacul industrial este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. In compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Comentarii