Programul educațional „Traista cu sănătate” – desemnat câștigător la EU HEALTH AWARD

Programul educațional „Traista cu sănătate” a fost desemnat câștigătorul locului 1 la categoria „Healthy Lifesyle. Cities”, în cadrul EU Health Award. Premiul a fost acordat de Comisia Europeană orașelor care au avut inițiativa de a promova un stil de viață sănătos în rândul copiilor.

Programul “Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși

Programul Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoșia plecat de la nevoia acută de educație în domeniul nutriției sănătoase. În ultimii 40 de ani în lume obezitatea și supraponderalitatea a crescut de 10 ori. În România evoluția prevalenței excesului de greutate în perioada 2012-2018 a crescut alarmant la copii.

Studiul nostru a inclus circa 12.000 de copii și a evidențiat că prevalența obezității în 2018 în comparație cu 2012 s-a dublat în zonele urbane (de la 9 la 16%) și a crescut de 4 ori în zonele rurale (de la 3 la 12%). La noi, 1 din 4 copii sunt supraponderali sau obezi și aproximativ 50% dintre adulți sunt supraponderali sau obezi.

Educarea copiilor pentru un stil de viață sănătos

Programul Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși a fost lansat la Iași în anul 2012. Este un program care implică comunitatea și care are ca scop dezvoltarea unor comportamente sănătoase privind alimentația și stilul de viață având la bază tradițiile culturale locale.

Inițiatorul programului este Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, profesor de Fiziopatologie și comportament alimentar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Editura Meridiane Publishing din Iași este realizatorul materialelor educaționale „Traista cu sănătate” și implementatorul acestui proiect în școlile din Iași.

Programul „Traista cu sănătate.Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși” a fost susținut de la inițiere de către Primăria Municipiului Iași, iar în anul 2018, proiectul Educarea copiilor pentru un stil de viață sănătos având la bază tradițiile locale a bugetat suma de 64.000 de lei pentru implementarea acestui proiect în 20 de școli din Iași.

Implementarea acestui program a fost posibilă cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean din Iași, și cu sprijinul constant al doamnei Inspector General Genoveva Farcaș, al doamnei Inspector Alla Apopei și al doamnei Mihaela Popa.

Succesul și continuarea pe termen lung a Programului Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși” este asigurat de parteneriatul cu Nestlé for Healthier Kids, care este sponsorul programului din anul 2019.

Comentarii